Menu

Onderhoud Durston

29191-olivia.jpg

Onderhoud:
Durston walsen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Let er op dat de rollen niet zo weinig mogelijk in aanmerking komen met vervuiling, zoals o.a. vocht ( werkstuk goed drogen voor je gaat walsen, de wals niet in een vochtige werkplaats zetten) en huidvetten ( bevat zuren waardoor metaal kan gaan roesten ) Ook is het slim om de wals goed in te vetten als deze langere tijd niet gebruikt wordt. Hieronder kun je uitleg vinden van Duston. Ook zijn er links naar handige video's met uitleg.


rollen parallel instellen: (https://youtu.be/Qpozkyq9AJk)
Groefuitlijning: groefuitlijning
Vertragingsbak RHS Onderhoud en verwijdering: Vertragingsbak
Gears LHS Onderhoud & verwijdering: Gears onderhoud
Hoe de handwielmontage te verwijderen: handwielmontage
Verschil tussen directe aandrijving en vertraging ?Verschil met en zonder vertraging

U moet het roestwerende middel op de rollen verwijderen. Sluit de rollen en open dan de rollen omhoog door één omwenteling van het handwiel. Breng UK White Spirit (USA Mineral Spirit) spaarzaam aan op een schone doek en houd de doek in de opening van de rollen en rol dan naar achteren. Gebruik geen vloeistof die sterker is dan terpentine of een lakverdunner. Het duurt iets langer op de groeven en ze moeten een voor een worden schoongemaakt.
Wanneer de wals niet in gebruik is, breng dan een dunne laag roestwerende vloeistof aan. Gebruik een schone en droge kwast (ongeveer 12 mm breed) om het roestwerende middel over de rollen aan te brengen. Draai de rolletjes terwijl je dit doet. Zorg ervoor dat de rollen bijna gesloten zijn. Hierdoor wordt de vloeistof gelijkmatig over het oppervlak verdeeld. Het is erg belangrijk dat uw rollen altijd worden beschermd, vooral in vochtige/natte/hete omstandigheden of bij wisselende temperaturen.

Zodra uw rollen gemarkeerd/roest/gecorrodeerd zijn, zullen ze zo blijven totdat u ze laat verwijderen en opnieuw slijpen. (Houd er echter rekening mee dat het bijna onmogelijk is dat u perfecte rollen krijgt. Na verloop van tijd en gebruik zullen ze enigszins beschadigd raken, maar ze zullen nog steeds perfect werken).

Wanneer u uw molen weer gebruikt, verwijdert u alle roestwerende middelen en zorgt u ervoor dat uw rollen schoon en droog zijn voordat u begint met het rollen van materiaal. Het wordt ook aanbevolen om uw molen af ​​te dekken wanneer deze niet in gebruik is. Dit is om te voorkomen dat het roestwerende middel stof en vuil ophoopt.

Houd de rollen schoon. Raak de rollen niet aan. Oliën en zuren van je lichaam kunnen de rollen beschadigen, kleine sporen achterlaten en uiteindelijk voor roest zorgen.
Zorg ervoor dat al het materiaal droog is voordat u het rolt.

Voor de tandwielen gebruiken we met lithiumzeep verdikt vet wanneer we de molens maken, maar elk standaard tandwielvet kan worden gebruikt.
Voor de rollen en andere metalen onderdelen raden we een roestwerend middel aan bij uw plaatselijke autodealer. - In de VS kan dit Oreilys zijn.
We gebruiken Shell Ensis-vloeistof DWX30 of DWX32.


Bij twijfel mag je altijd contact met ons of Durston opnemen. Zeker als de wals nog onder garantie is, is het slim eerst te informeren voodat je zelf een aanpassing zou willen gaan doen. De garantie kan daardoor namelijk vervallen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er een probleem is met de walsen. Deze zijn van top kwaliteit, en wanneer je netjes met je wals werkt kun je er erg lang plezier van hebben.