Menu

Polijsten

Naamloos-(9).jpeg

Trommelpolijstmachine

Het is een klein beetje valsspelen, maar dit is zo handig! De trommelpolijstmachines. Dit zijn ronddraaiende trommels waar stalen kogeltjes in ronddraaien, vaak met polijstzeep. Je werkstuk wordt door het draaien van de trommel elke keer geraakt door de kogeltjes, die er voor zorgen dat het materiaal gebruneerd wordt en gaat glimmen. Dit is ook erg handige voor fijne werkstukken en soepele onderdelen, zoals kettingwerk. Wij raden het aan om er een dopje U11 zeep aan toe te voegen. Hier zit een fijne hoogglanspolijstkorrel in, waardoor je een nog stralender resultaat krijgt. De polijsttrommel neemt dus werk uit handen en is een echte tijdbespaarder.


The Polishing Guru

Zo wordt dé expert op polijstgebied ook wel genoemd: Stephen Goldsmith. Hij wijdde zijn hele carriere aan het perfectioneren van zijn polijst- skills, en kreeg in zijn loopbaan de meest exclusieve sieraden en objecten toevertrouwd. Hij deelt zijn kennis met veel enthousiasme, en schreef er zelfs een boek over. Je kunt het boek bij ons vinden: KLIK HIER

Naamloos-(6).jpeg

Hangmotor of polijstmachine?

Deze vraag wordt vaak gesteld, en ook dit is persoonlijk. Het voordeel van een polijstmachine is dat er grotere borstels te gebruiken zijn, die meer materiaal tegelijkertijd afwerken. Dat is dus ideaal wanneer je grotere oppervlaktes af wilt werken.

Het voordeel van een hangmotor is juist dat er door de maat van de borstels juist mooi lokaal gewerkt kan worden. Ook zijn er meer verschillende borstels en opzetjes te koop voor de hangmotor, waardoor het veelzijdiger is. Met een hangmoter kun je daarnaast ook boren en frezen. We zien daarom dat er vaak eerst gekozen wordt voor een hangmotor, omdat dat een polijstmachine en tafelboormachine in één is.

EVE

Voor de hangmotor zijn er ook oneindig veel handige borsteltjes en opzetjes. Iets dat we vaak verkopen zijn de EVE opzetstukjes. Deze zijn er in verschillende grofheden en vormen. Daardoor is er voor bijna elke toepassing wel een variant.

Zo gebruiken we ze zelf vaak voor de binnenkant van een ring. Het bespaart veel tijd. Wanneer je hier mee werkt is het slim om er op te letten dat je niet te lang op 1 plaats werkt, maar in beweging blijft.

De grofste EVE schuurt, de fijnste EVE zorgt voor hoogglans, en de rest valt daar tussenin. Weet je nog niet precies welke je wilt gebruiken? Er zijn ook handige assortimenten te koop.

unnamed.jpg
Naamloos-(3).jpeg
Naamloos-(2).jpeg

Zoals eerder vermeld is er geen standaard manier van afwerken, maar in grote lijnen wordt dit vaak aangehouden:

1e stap

( deze stap is over te slaan wanneer je met schuurpapier al wat fijner werkt)

Slijpvet ( luxi zwart / grijs )

Harde borstel met zwarte haren

2e stap

Lappen schijf ( / borstel met witte harenHerens & Herens )

Fijnslijpvet ( dialux groen / Luxi blauw)

3e stap
Polijstschijf ( wolbuf, witte haren, vilt)

Hoogglans vet ( dialux rood / wit , of luxi oranje)


Alle polijstvetten en borstels vind je HIER

Alle opzetjes voor je hangmotor vind je HIER

Naamloos-(5).jpeg

Er wordt op veel verschillende manieren afgewerkt. Het is slim om te kijken naar de staat van je werkstuk voordat je begint te polijsten:

Zijn er nog veel krassen, of hoeft een werkstuk alleen nog maar hoogglans gemaakt te worden?

De keuze van een borstel is ook afhankelijk van een ontwerp. Wanneer je bijvoorbeeld scherpe hoeken wilt behouden is het in sommige gevallen handiger om wat langer door te gaan met schuren naar een fijnere korrel, en met viltschijven te werken.

Het is belangrijk dat je probeert niet alles in één richting te polijsten. Je kunt dan namelijk lijnen creëren. Om dit te voorkomen kun je je borstels schijven het beste kruislings op het materiaal blijven zetten. Daarmee voorkom je lijnen en sleuven.