Menu

Soldeer

solderen.png

Temperaturen

Wanneer je meerdere solderingen in één werkstuk moet doen en verwacht dat je eerdere soldering weer gaat vloeien terwijl je met een nieuwe soldering bezig bent is het slim om met verschillende temperaturen te werken. Je begint daarbij met het hardste soldeer. Dat wil zeggen; het soldeer dat bij de hoogste temperatuur pas gaat vloeien. Vervolgens bouw je af.

Bij sommige opleidingen werken ze met nummers, andere met termen als Hard, Middel en Zacht. Hier geven we je gelijk een tip: werk altijd met temperatuur aanduidingen ipv andere termen.
Omdat de temperatuur afwijkt bij verschillende producenten, en ook nog eens afhankelijk van de vorm is, loopt het snel door elkaar heen. Hier wat duidelijkheid over het zilver plaat soldeer:

Temperatuur 650
Zacht soldeer
Nummer 3

Temperatuur 700
Middel Soldeer
Nummer 5

Temperatuur 740
Hard Soldeer
Nummer 7

Temperatuur 790
Extra Hard Soldeer
Nummer 9

Er zijn in het plaatsoldeer ook nog temperaturen hier tussen in te vinden.

Let op! Het draadsoldeer 0,5mm dikte is er in drie temperaturen, waardoor de termen hard, middel en zacht vaak anders worden gebruikt dan bij het plaatsoldeer:

Temperatuur 650
Zacht soldeer
Nummer 3

Temperatuur 740
Middel Soldeer
Nummer 7

Temperatuur 790
Hard Soldeer
Nummer 9

Hard, zacht, nummer 5, plaat, draad, pasta, temperaturen. Het zorgt nog wel eens voor verwarring. Daarom hier meer info over de soorten soldeer.

Vormen

Plaatsoldeer , het vaakst gebruikt. Met een plaatschaar of pioenschaar knip je stukjes soldeer af. Die stukjes worden pioentjes genoemd. Het handigst is om het soldeer van één kant in te knippen, zoals de tanden van een kam. Vervolgens knip je van de zijkant de pioentjes af en kun je zelf goed bepalen hoe groot je die wilt laten zijn.

Draadsoldeer Het dunne draad soldeer is +/- 0,5mm dikte, en wordt vaak afgeknipt met een kop-/zijkniptang, en het wordt verder op dezelfde manier gebruikt als plaatsoldeer. Het voordeel is dat je makkelijk langere stukjes afknipt als je dit over een soldeernaad wilt leggen wanneer er iets opgevuld moest worden. Het dikke draad soldeer is 1,5 - 2,0 mm dik. Dit wordt veel minder vaak gebruikt, maar kan enorm handig zijn bij groter werk. Zo wordt dit vaak door zilversmeden gebruikt. Het wordt dan niet in kleine stukjes geknipt maar "gestreken" Een werkstuk wordt dan verhit met de brander, en het draad wordt langs de soldeernaad gehaald

Soldeerpasta Enorm handig voor het fijne soldeerwerk. De pasta wordt geleverd in een spuitje. Dit spuitje klem je in de dispenser, en aan het uiteinde van het spuitje komt een hele fijne naald waardoor je het soldeer heel precies op de gewenste plek kunt aanbrengen wanneer je in de dispenser knijpt. De pasta bestaat uit vloeimiddel met soldeer in poedervorm. Zorg er daarom voor dat deze naald niet tegen je hete werkstuk aan komt. Het vloeimiddel kan dan in het naaldje te warm worden waardoor het verstopt kan raken. Tip: wanneer je de pasta niet gebruikt doe dan een speldje in de naald.

solderen2.png