Menu

Waar leer ik edelsmeden?

Ben je klant en geef je ook les binnen ons mooie vak? Als je het leuk vindt om ook hier vermeld te worden mag je ons mailen naar info@herens.nl

JIMMINK---Model-Fashion.jpg
JIMMINK---Medaillon-licht-2.jpg

Vertel iets over de locatie / werkplaats

Het JMJ Graveeratelier is gelegen in het hartje van het dorp Den Burg op het eiland Texel. Het is een thuisatelier en open op afspraak. In het veelzijdige en allround atelier is geheel uitgerust om op ambachtelijke wijze als gezel in de leer te gaan en breed creatieve metaalbewerking skills op te doen waaronder het handgraveren het specialisme is.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?

Naar gelang het traject of clinic bestaat een gemiddelde lesdag uit een of twee dagdelen, meestal duren de trainingsdagen tussen de 6 en 8 uur p/dag. Er worden ook meerdaagse praktijkdagen georganiseerd waarin een ALL-IN optie wordt geboden. Er wordt gewerkt met een theorie- en praktijkwerkboek. De meerdaagse praktijktraining is gekoppeld aan een trimestreel traject. Dit is een intensief lesprogramma, waarin veel van je wordt verwacht! De kennis wordt getoetst met een beoordeling. Na afloop wordt er afgerond met een certificaat.

Wat willen we nog meer van je weten?

Sinds kort worden er in het JMJ Graveeratelier retraites & masterclass Handgraveren aangeboden op het eiland Texel. Lees er alles over : Klik hier

www.jacquelinejimmink.com/

Voor wie is deze opleiding / cursus?

JMJ Graveeratelier biedt diverse modules, zowel basismodules als verdiepende vervolgmodules, aan om te leren handgraveren. En het is mogelijk om zowel traditioneel handgraveren te leren met burijn als met de modernere pneumatische tools te leren werken. Het is geschikt voor jong en oud en zowel de amateurbeoefenaars als professional. Eigenlijk voor iedereen die zich wil toewijden aan het mooie ambacht handgraveren.

De basismodule wordt aangeboden aan de cultuurmakers die graag hun skills in het handgraveren willen ontwikkelen. Ook zijn diegene welkom die in het verre verleden al hebben leren handgraveren en hun vaardigheden weer willen opfrissen. Het doel is om zelfstandig thuis verder te kunnen gaan met de opgedane kennis en het graveren.

Er worden basis graveertechnieken geleerd, gereedschap gemaakt en geslepen, praktijkuren gemaakt waarin de opgedane kennis onder begeleiding wordt uitgevoerd.

Op welke manier wordt er les gegeven?

Het is mogelijk om zowel een individueel als groeps traject te volgen. Er wordt gewerkt op hybride wijze dwz intensieve live praktijkdagen in het atelier worden afgewisseld met het leren op afstand en thuis via digitaal lesmateriaal in een online leeromgeving.

JIMMINK---JMJ-GRAVEERATELIERr-(3).jpg

JMJ Graveeratelier
Jacqueline Jimmink

Den Burg - Texel


Vertel iets over jezelf

Jacqueline is een gepassioneerd en veelzijdig vakvrouw. Dankzij haar brede werkervaring en scholing in het buitenland beheerst zij een grote verscheidenheid aan authentieke en oorspronkelijke, eeuwenoude handgraveertechnieken. Deze heeft zij geïntegreerd in de hedendaagse en moderne pneumatische graveertechnieken. Zo kan zij haar handgraveerwerk op het hoogste kwalitatieve niveau uitvoeren en aanbieden.

In 1988 begon Jacqueline haar graveeropleiding aan de Vakschool in Schoonhoven. Zij specialiseerde zich in het graveren van wapens tijdens haar stage bij wapengraveeratelier Browning in Luik. Na haar studie perfectioneerde zij in het graveeratelier van de Technische School ICET – Leon Mignon haar techniek van het graveren met hamer en beitel en deed zij praktijkervaring op bij Browning.

Ze werkte samen met graveeratelier Cesare Giovanelli in Gardone Val Trompia in Italië, en deed praktijkervaring op in diverse Italiaanse goudsmid- en graveerateliers . Eind 1995 verhuisde zij naar Milaan, waar zij haar werk als handgraveur voortzette. Zij deelde haar kennis op beurzen, exposities en evenementen in Duitsland, Griekenland, Nederland en Italië.

In maart 1999 vestigde Jacqueline Jimmink zich als zelfstandige ambachtsvrouw. Toen ze in 2014 met haar gezin terug verhuisde van Italië naar Texel, nam zij de kennis van de Italiaanse meesters met zich mee. En die deelt ze graag.
Jacqueline Jimmink voert in haar uitgeruste en allround atelier graveeropdrachten uit, realiseert eigen creaties en geeft graveercursussen en intensieve masterclasses waarmee zij zich inzet om het uitstervende immaterieel erfgoed te behouden, zowel in eigen atelier als op locatie.

JIMMINK---JMJ-GRAVEERATELIER-(2).jpg
JIMMINK---JMJ-GRAVEERATELIER-(5).jpg

Op welke manier wordt er les gegeven
De eerste 3 jaren bestaan uit het volgen van lessen gedurende 1 dagdeel van 3 uur per week, 30 weken per schooljaar. De groepsgrootte is max 9 deelnemers. Elk jaar sluit je af met een certificaat, als je alle toetsen en werkstukken met een voldoende hebt afgesloten. Daarna ga je tijdens het 4e leerjaar (minimaal) een halve dag per week stagelopen. Tevens maak je een meesterstuk als eindexamenwerkstuk, dat door een examencommissie van professionele Goudsmeden wordt beoordeeld, waarmee je het diploma kunt behalen.
De lessen worden gegeven door professionele en gepassioneerde Goudsmeden, die in de dagelijkse praktijk werkzaam zijn als Goudsmid in een eigen atelier. Aangezien je het vak professioneel gaat leren, verwachten wij van je dat je geleidelijk aan alle benodigde gereedschappen en machines aanschaft. En dat je een goede ruimte tot je beschikking hebt om thuis te kunnen werken.

Vertel iets over de locatie/werkplaats
Onze lessen worden gegeven in het ruime, zeer goed ingerichte en professionele atelier van één van onze vakdocenten. Het atelier is gelegen in de creatieve broedplaats Sectie C in Eindhoven.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Tijdens de lesdagen ga je per leerjaar aan de slag met een uitgebreid theoriewerkboek en praktijkwerkboek. Deze werkboeken hebben wij zelf opgesteld met onze professionele Goudsmeden en worden voortdurend geüpdatet. Het is een pittig lesprogramma, waarin veel van je verwacht wordt! Tijdens de lessen wordt de theorie uitgelegd en ga je praktisch aan de slag. Thuis ga je verder met de praktijk. Elk hoofdstuk kent een theoretische én praktische toets, die beoordeeld worden. Uiteraard creëren we een gezellige sfeer. En omdat je jaren met elkaar hetzelfde doel nastreeft, ontstaat er een fijne groepsdynamiek.

Wat willen we nog meer van je weten?
Wij hebben het NRTO-keurmerk, dat in de opleidingenmarkt fungeert als een teken van kwaliteit en professionaliteit. Onze deelnemers komen uit heel Nederland.

Meer info: WEBSITE

ambachtshuis2.jpg
ambachtshuis1.jpg

Het Ambachtshuis
Karin Vos

Eindhoven


Vertel iets over jezelf
In 2013 zijn wij gestart met Het Ambachtshuis Brabant om een brug te slaan tussen het reguliere onderwijs en het private ambachtsonderwijs. Wij zijn een professionele opleidingsorganisatie en streven ernaar om o.a. het ambacht van edelsmeden te laten zien als een waardevol beroep en een serieuze carrière optie. Wij geloven in het leermeester-gezelmodel, waarbij leren in de praktijk centraal staat. Ambachtslieden zijn onze leermeesters. Onze opleidingen zijn dan ook volledig praktijkgericht om vaardigheden te leren, ontwikkelen en verfijnen, ondersteund met theorie. Bij ons staat persoonlijk contact en maatwerk voorop. Maak van je passie je beroep bij ons!

Voor wie is deze opleiding/cursus
Onze vakopleiding is bedoeld voor (jong)volwassenen die, vaak naast hun gewone werk, het vak van Goudsmid professioneel willen leren of willen omscholen. Het doel is bijna altijd om professioneel Goudsmid te worden. Daarom bieden wij een degelijke, praktijkgerichte 4-jarige vakopleiding tot professioneel zelfstandig Goudsmid, gericht op alle technische vaardigheden die een goede Goudsmid moet beheersen. Je leert het èchte vak van een goudsmid. Er wordt veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen verwacht, want je zult veel thuis aan de slag moeten. Daarom vragen wij minimaal MBO 4 (of hoger) werk- en denkniveau gezien het tempo van de opleiding en wat daarin gevraagd wordt.

Borninkhof4.jpg

De cursus is zodanig ingedeeld dat de meest voorkomende technieken aan bod komen. Er worden een aantal opdrachten gedaan waaraan een aantal randvoorwaarden gekoppeld zijn. De cursist moet wel zèlf zijn/haar creativiteit aanspreken om het sieraad of object vorm te geven. Op die manier worden er in het atelier ontzettend leuke sieraden gemaakt. Tussendoor is er altijd de mogelijkheid om een uitstapje te maken en af te wijken van het lesprogramma. Bijvoorbeeld als er een sieraad gemaakt moet worden voor een jarige vriendin of iets dergelijks. Uiteindelijk leer je daar ook van, en daarna pakken we de draad
van het programma weer op. Er is dus veel vrijheid om te doen wat je leuk vindt, maar het is wel de bedoeling dat er vooruitgang zit in de geleerde technieken.

Het is al een aantal keer gebeurd dat cursisten uiteindelijk vanuit deze cursus de sprong naar een beroepsopleiding hebben gemaakt. Ze krijgen bij mij dan toch zodanig de smaak te pakken dat ze er vervolgens hun vak van willen maken. Dat vind ik wel gaaf.

Meer info: WEBSITE
email: info@jackborninkhof.nl
tel. 06521702722

Voor wie is deze opleiding/cursus?
De cursus edelsmeden die je bij mij kunt volgen is laagdrempelig maar heeft wel een professionele insteek. Er is een korte cursus van 10 lessen waarbij je een aantal basistechnieken leert en de laatste lessen aan een eigen sieraad gaat werken. De 10 daagse cursus is eigenlijk een uitgebreide workshop. In de praktijk blijven veel mensen echter ‘plakken’ omdat ze het erg leuk vinden en meer willen leren.
De 30-daagse cursus is zodanig opgebouwd dat je na die cursusdagen thuis zelfstandig sieraden zou kunnen maken.
Natuurlijk valt er dan nog heel veel te leren maar de basiskennis en basistechnieken zijn aanwezig en die kun je zelf verder (al dan niet met mij) uitbreiden. Je hebt geen vooropleiding nodig en er wordt op een volwassen, niet-schoolse manier lesgegeven

Op welke manier wordt er lesgegeven?
De cursus heeft geen vaste startdatum. Wanneer er plek is kan iemand zo instromen. Er wordt individueel lesgegeven binnen de groep. Voor beginners is het erg inspirerend om te zien waar de anderen mee bezig zijn.
Er is plek voor 5 cursisten. Door deze bescheiden groepsgrootte kan ik altijd genoeg aandacht schenken aan iedere deelnemer. Doordat de groep niet zo groot is blijft het ook een persoonlijke aangelegenheid en daar hou ik van.
Er wordt lesgegeven op 2 ochtenden (ma/woe) en 2 avonden (di/do).
De lestijden zijn van 9.30 - 12.30 uur en van 18.30 - 21.00 uur.

Borninkhof3.jpg
Borninkhof1.jpg

Jack Borninkhof
Zutphen


Vertel iets over je zelf
Ik ben begonnen met edelsmeden in 2005 en geef les sinds 2011.
Het helpt dat ik daarvoor loodgieter ben geweest. Daardoor heb ik mijn liefde voor metaal en
technieken ontwikkeld. De vaardigheden en creativiteit die ik daar heb geleerd komen nog
steeds van pas.
Nog steeds ben ik erg enthousiast over het ambacht en het lukt me over het algemeen goed
om dat over te brengen op de cursisten. Daardoor blijft het lesgeven ook zo leuk.
Ik woon in Zutphen (Gelderland) en het atelier ligt direct naast mijn woning.

Vertel iets over de locatie/werkplaats
Het atelier beschikt over een ruime hoeveelheid gereedschappen zodat we heel veel
verschillende technieken kunnen uitvoeren.
Centraal in het atelier staat een grote houtkachel. In de herfst en winter gaat deze aan. Het
is een bijkomstigheid maar zo sfeerverhogend.
Het atelier is zowel met de auto als de trein goed bereikbaar. Op ca een klein kwartiertje
loopafstand van station Zutphen.
Parkeren is hier geen probleem.

( foto door Jelte Bergwerff )

DSC_0182.jpg
peters.jpg

Monique Peters -Mooiss

in Capelle a/d IJssel


Vertel iets over je zelf
in 1972 de opleiding aan de vakschool gedaan, geinspireerd door de sieraden van Lapponia, ik werk graag met organische vormen
In 1990 ben ik begonnen om cursus te geven, we doen dat op 4 dagdelen in de week
Ik vind het heel leuk om de cursus te geven, het allerleukste vind ik als mensen een ontwerp maken en er vervolgens zo veel mogelijk van afwijken, zo wordt de eigen creativiteit optimaal geactiveerd!

Voor wie is deze opleiding/cursus
Voor iedereen die het fijn vind zelf sieraden te maken van zilver en/of goud, op een ontspannen manier in een gezellig atelier

Op welke manier wordt er les gegeven door 2 docenten, Anne-Marie Buitelaar, goud en zilversmid, en Monique Peters, edelsmid, worden de lessen begeleid, iedereen werkt in zn eigen tempo en leert aldoende alle technieken om een mooi afgewerkt sieraad te maken

Vertel iets over de locatie/werkplaats mijn atelier is gevestigd in Capelle aan den IJssel, het is heel ruim en voorzien van alle apparatuur

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Wij geven lessen van 2,5 uur en iedereen mag zelf bepalen waar aan gewerkt wordt, sommige mensen maken iedere les een sieraad anderen werken langer aan een project, soms wordt er veel gekletst en dat is uiteraard ook heel gezellig

Wat willen we nog meer van je weten?
Naast edelsmeden geven we ook workshops zilverklei, resin, glas, etsen, bezemgieten, wasmodellen maken, enz

Meer info: WEBSITE

Untitled.jpg

Voor wie is deze opleiding / cursus?
Je kunt bij Bodali Jewels starten als beginner maar ook als gevorderde instromen om zo je eigen sieraden, je hobby of je beroep ervan te maken.

Bodali Jewels biedt diverse mogelijkheden om te proeven aan of het leren van het vak van edelsmeden.

Op welke manier wordt er les gegeven?
Bodali Jewels geeft les in kleine groepjes van maximaal 5 en bij hoge uitzondering 6 personen. Je kunt instromen wanneer je wilt en je werkt in je eigen tempo. Er is door Bodali Jewels een schatting gegeven van hoe lang je over het snuffelen aan edelsmeden of de opleiding doet, echter als je langer nodig hebt is dat ook mogelijk. We streven voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, geduld is hierbij soms een schone zaak echter wordt je hiervoor beloond, dat beloof ik je.
De workshops:
Hiervoor is een bepaalde tijd berekend zodat je het sieraad kunt maken dat bij de geboekte workshop hoort. Na de workshop ga je met een eigen gemaakt sieraad naar huis.
Sfeer:
Ik, Maaike, vind het erg belangrijk dat je jezelf kan zijn in het mooie vak. Tijdens lessen en workshops is het dan ook van belang dat je je prettig voelt en er ruimte is binnen de opdrachten voor je eigen creativiteit. Het is de bedoeling dat je ieder individu respecteert en waardeert. Naast geconcentreerd werken is er zeker ook ruimte voor een lolletje en wat gekkigheid zodat er een ontspannen sfeer is waarin je lekker kunt werken.

  • Je kunt snuffelen aan edelsmeden, hierin leer je in een zeer kort leuk en gevarieerd programma, in 10 lange of 20 korte lessen, in een snel tempo een aantal basistechnieken van edelsmeden.
  • Je kunt de 3 à 4 jarige opleiding volgen waarin je stapsgewijs in een uitgebreid, uitdagend en divers programma de technieken van het vak van edelsmeden leert. Hiermee kun je jezelf ontwikkelen tot edelsmid. Als je korte lessen volgt duurt het programma uiteraard langer.
  • Je kunt diverse workshop volgen om eens te proeven aan edelsmeden en/of een eigen sieraad te maken.
    Je kunt bij Bodali Jewels starten als beginner maar ook als gevorderde instromen om zo je eigen sieraden, je hobby of je beroep ervan te maken.

Vertel iets over de locatie / werkplaats
Mijn nieuwe mooie atelier bevindt zich aan de Segbroeklaan 302 in Den Haag. Het is goed te bereiken met de fiets, auto en divers openbaar vervoer stopt op loopafstand (circa 5 of 10 minuten) van het atelier. In de wijk is het gratis parkeren tot 18 uur daarna helaas betalen tot 24 uur.
De smeedruimte heeft een tafel waaraan er 6 werkplekjes gecreëerd zijn. Mijn voorkeur is om zelf ook aan de tafel te zitten zodat ik een beetje zicht heb op wat er gebeurd, vandaar de voorkeur voor 5 deelnemers. Ik heb een aparte soldeerplek waar iedereen soldeert dus soms moet je even wachten op je beurt, zo is er ook beter toezicht op de veiligheid.
Als je een workshop of het snuffelen aan edelsmeden volgt is er gereedschap aanwezig om mee te werken. Als je de opleiding doet dan dien je je eigen gereedschappen mee te nemen, je wil tenslotte het vak leren en daar heb je gereedschappen voor nodig.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
De lesdagen starten om 10 uur en eindigen om 16 uur. Tussen 12 en 12.30 uur is het lunchtijd deze neem je zelf mee. Er is een aparte ruimte waarin we lunchen.
De lesavond start op 19 uur en eindigt om 22 uur.
Momenteel geef ik les op woensdag, donderdagavond en één zaterdag in de maand. Echter als er genoeg aanmeldingen zijn is het mogelijk om nog een dag en/of avond les te gaan geven.

Wat willen we nog meer van je weten?
Naast opleidingen en workshops in edelsmeden geef ik ook opleidingen en workshops in art clay – zilverklei en workshops in (edel)stenen cabochon slijpen.

Meer info WEBSITE

Foto-Bodali,-foto-van-mezelf-aan-het-werk..jpg

Bodali Jewels


Vertel iets over jezelf.

Ik ben Maaike Bots en heb van jongs af aan al een passie voor sieraden. Ik ben van origine opgeleid in de zorg en daarnaast altijd met sieraden maken en creatieve dingen bezig geweest. Na een aantal workshops edelsmeden ben ik de opleiding gaan doen, omdat ik zo enthousiast werd van wat ik allemaal leerde. Daarna wilde ik me graag verder ontwikkelen en heb ik nog wat jaartjes achter mijn opleiding geplakt. Echter ben je nooit uitgeleerd in dit vak en ontstaan er telkens nieuwe ontwikkelingen, die ik de ene keer wel uitprobeer en de andere keer niet. Iedereen heeft natuurlijk eigen voorkeuren en kwaliteiten in technieken die er zijn, ook ik. Ik werk dan ook het meeste met de technieken waar ik zelf goed in ben en blij van wordt. Echter blijf ik mezelf ontwikkelen en uitdagen waarbij ik met andere technieken of iets nieuws creëren experimenteer en dat vind ik kei leuk. De ene keer is het een succes, de andere keer niet en dat is ook oké.

Wat begon als hobby liep echter ietwat uit de hand. In 2014 heb ik Bodali Jewels opgericht om mijn sieraden te verkopen.
In 2015 ben ik begonnen met les geven aan en bij iemand thuis. Dit was voor mij een kans om te leren les geven en op te leiden in dit prachtige vak. Ik deed dit al in de zorg dus wist al wel hoe en dat ik kennis kon overdragen. We sparde samen over wat leuk was en wat niet, wat goed ging en verbetert kon worden. Zo hebben we elkaar kunnen helpen en kon ik me ontwikkelen naar een betere edelsmid docent en ook daarin ontwikkel ik me nog steeds.
Sinds 2016 ben ik de trotse eigenaar van een atelier geworden, en in 2022 ben ik verhuisd naar een groter atelier, wat een rijkdom is dat!

passi-paul-de-vries-hamers-e1564579742128.jpg

Op welke manier wordt er les gegeven?
Er wordt vrij gewerkt in kleine groepen en de begeleiding is individueel. De avondcursus is op dinsdagavond. Dit is een mixgroep van goudsmeden en zilversmeden en is een jaarcursus (totaal 32 lessen) plus twee inhaalmogelijkheden.
De zilversmeedcursussen zijn op de donderdagochtend en donderdagmiddag. Daar wordt gewerkt met een 10-rittenkaart. Als je dan een keertje niet kunt kun je gewoon overslaan tot. een maximum van 3 keer op rij.

Vertel iets over de locatie en werkplaats
Het atelier is gevestigd in een oude kleuterschool in het centrum van Schoonhoven. In de Jan Kortlandstraat no 2. Om de hoek bij het Museum dus in het hart van de Zilverstad! Het atelier is zeer goed geoutilleerd en er is volop ruimte om te werken in twee voormalige klaslokalen.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
De avondcursus duurt 3 uur, de donderdagochtend of middag cursus 3,5 uur. We beginnen altijd met een kopje koffie of thee en gaan daarna aan de slag. Ieder individueel. Ik loop rond en heb alle zintuigen open staan om te zien waar hulp, advies

Wat willen we nog meer van je weten?
Mijn pincode denk ik. Maar dat gaat niet gebeuren.

Meer info: WEBSITE

Paul-vergroot_5049.jpeg

PAUL DE VRIES
Zilversmid in Schoonhoven


Vertel iets over jezelf.
Mijn naam is Paul de Vries en ik ben goud- en zilversmid. Na 15 jaar gewerkt te hebben als goudsmid ben ik me in zilversmeden gaan specialiseren. Inmiddels heb ik al zo'n 40 jaar werkervaring en ik heb er nog steeds heel veel plezier in. Ik heb leservaringen op Kunstencentra, de Vakschool en op de restauratorenopleiding (vroeger ICN nu UVA). Naast eigen ontwerpen voer ik opdrachten uit van derden en doe ik restauratie/reparatiewerk. En één dag en avond cursus geven dus, een welkome afwisseling van het alleen werken. Daarnaast run ik een galerie voor hedendaagse zilversmeedkunst.

Voor wie is deze opleiding / cursus?
Voor iedereen die graag wil leren zilversmeden op een vrije, ongedwongen manier. We werken niet alleen in zilver, maar desgewenst ook in onedel materiaal. Het gaat om de smeedtechniek. Waarbij ik wel wil opmerken dat het om "koud" vervormen gaat. Op elk niveau kan er ingestroomd worden. Zilversmeden is een techniek die op zich niet moeilijk is maar veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt. Maar met een beetje hulp komt er altijd een mooi resultaat uit. Dáár doen we het voor, en natuurlijk het plezier van het creëren. Voor professionals maken we een speciaal op maat gemaakt programma met hun persoonlijke wensen van speciale technieken.

20230616_121759.jpg

Voor wie is deze opleiding / cursus?
De cursus is voor alle niveaus binnen het hobbyisme.
Men leert de basistechnieken van het edelsmeden toe te passen en de verschillende versieringtechnieken komen ook aan bod.

Op welke manier wordt er les gegeven?
De lessen gaan op individueel tempo en instromen kan op elk moment. Men schaft een 10- of 20 rittenkaart aan en verlengt steeds indien gewenst.
Er is mogelijkheid om tot 40 lessen per jaar te volgen. (alleen niet in schoolvakanties en op feestdagen)
Ik geef les aan 4 groepen met elk een omvang van maximaal 10 cursisten.
Ieder werkt aan zijn eigen zelfbedachte project; er zijn geen ‘lesjes’ of opdrachten vanuit de docent.
De eerste lessen dat iemand deelneemt aan de cursus maakt men een basisring. Hiermee maakt men kennis met de basistechnieken, en daarna mag men eigen ontwerpen gaan maken onder begeleiding van docent Sacha.
Verder kan men kennismaken met verschillende technieken, Sacha demonstreert en vertelt hierover, maar de keuze om daarmee te werken is vrij.

Vertel iets over de locatie / werkplaats
De lessen worden gegeven bij Cursushuis Fluxus in Zaandam. (www.fluxus.nl)
Fluxus is gevestigd in een oude fabriek van Verkade. Er worden diverse cursussen gegeven op het gebied van beeldende kunst, muziek en andere podiumkunsten.
Het edelsmedenlokaal is heel groot en hoog en alles is aanwezig om te kunnen edelsmeden; men hoeft geen eigen gereedschap aan te schaffen, hoewel men wat eigen basisgereedschappen vaak wel fijn vindt; ook om thuis verder te werken.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Men komt binnen en krijgt een kopje koffie of thee en gaat met zijn eigen project aan de gang.
Sacha loopt rond en adviseert, assisteert en demonstreert technieken waar nodig.

Wat willen we nog meer van je weten?
Onedele metalen zijn in het lokaal aanwezig en vrij te gebruiken.
Edele metalen kunnen van de docent worden aangeschaft als ze dit op voorraad heeft of anders besteld men zelf bij Herens&Herens!

Meer info website

20230616_121740.jpg
103774_hh-49378554.jpg
Screenshot_20230622_115541_Gallery.jpg

Sacha Ofman
in Zaandam


Vertel iets over jezelf
Ik wist al op jonge leeftijd dat ik beeldend kunstenaar wilde worden en sieraden maakte ik al toen ik twaalf was van paperclips en kraaltjes. Als studierichting koos ik daarom de opleiding goudsmeden en aanvullend zilversmeden aan de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam (inmiddels opgeheven). Ik won daar met mijn eindexamenstuk de eerste prijs bij de vakrichting zilversmeden.
Sinds 1999 heb ik me gevestigd als edelsmid – beeldend kunstenaar - sieradenontwerper. Mijn favoriete techniek is ciseleren, daarbij wordt een reliëfdesign direct met hamer en pons aangebracht in dun plaatmateriaal. Ook werk ik graag met fijn zilverdraad.

Geïnspireerd door vormen uit de natuur en Art Nouveau-elementen maak ik, met de traditionele technieken, niet-alledaagse sieraden: organisch gevormde kunststukjes die uit een sprookjesachtige wereld lijken te komen.
De ontwerpen ontstaan veelal eerst op papier in het schetsboekje dat ik altijd met me meedraag. Als mijn hart sneller gaat kloppen van een getekend ontwerp, wordt deze door mij uitgevoerd in edelmetaal en komt de tekening tot leven om te worden gedragen.

Lesgeven doe ik sinds 2016. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe mensen vooruitgang boeken en de zich best lastige technieken gaandeweg eigen maken

187395547_5794650183908787_5221775637829127671_n.jpg
IMG_8055-1.jpg

Vertel iets over de locatie en werkplaats
De lessen vinden plaatst op de VAK, het kunst en cultuur centrum van Delft. De VAK biedt een uitgebreid cursusaanbod in beeldende kunst, dans, literatuur, media en theater voor jong en oud. In het gebouw zit ook de bibliotheek gevestigd en een restaurant.
Het lokaal is ruim opgezet en alle basisgereedschappen (en meer) van een goudsmid zijn hier tot je beschikking.
De VAK is goed bereikbaar, vanaf centraal station Delft is het een kleine 10 minuten lopen, de parkeergarage zit om de hoek en ook op de fiets is het goed bereikbaar.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
De cursus bestaat uit 30 lessen van 2,5 uur, je hebt de keuze over verschillende dagdelen verspreid door de week. Inschrijven kan via de website www.vak-delft.nl

janneke.jpg

VAK Delft


Vertel iets over jezelf.
Ik ben Janneke de Bruijn. Na mijn afstuderen als goudsmid heb ik mijn Associate degree in Arts & Crafts behaald op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sindsdien werk ik met veel plezier als edelsmid & ontwerper aan mijn eigen collectie Opus Ada.
Ik vind het leuk als een sieraad je nieuwsgierig maakt: hoe is het gemaakt, hoe zit het in elkaar en natuurlijk dat je denkt: mooi! Graag deel ik mijn enthousiasme en kennis voor dit ambachtelijke vak tijdens de lessen.

Voor wie is deze opleiding / cursus?
De cursus is geschikt voor de beginnende en gevorderde cursist.
Doormiddel van het ambacht van de goudsmid maak je je eigen sieraden. Als startende cursist leer je de basistechnieken van het edelsmeden; zagen, vijlen, solderen en polijsten. Na de opgedane kennis over de basistechnieken, is er ruimte om eigen ontwerpen te bedenken en daadwerkelijk te maken.
De gevorderde cursist werkt vaak met een thema uit de kunst of architectuur. Ook kunnen versieringstechnieken zoals stenen zetten, filigrain, gieten en granuleren een uitgangspunt zijn voor het te maken van een sieraad of object. Het leren ontwerpen van een sieraad behoort tevens tot de lessen Edelsmeden.

Op welke manier wordt er les gegeven?
De lessen worden in groepsverband gegeven maar iedere cursist werkt aan zijn of haar eigen project en wordt daar individueel in begeleid.

bijvrijdag.jpg

Vertel iets over de locatie en werkplaats

De locatie Walstraat is de plek waar beeldende kunst wordt gemaakt. Hier worden cursussen verzorgd en exposities georganiseerd. Het gebouw telt verschillende werkplaatsen en ateliers.
Het pand is gevestigd aan de Walstraat in Groningen (achter de Stadsschouwburg).
Het gebouw ligt net buiten de diepenring en is goed bereikbaar te voet, per fiets, met de auto en het openbaar vervoer.
Het edelsmeed lokaal beschikt uiteraard over alle benodigde professionele apparatuur. Onedel basismateriaal is bij de cursus prijs inbegrepen, zilver en aanvullend materiaal wordt per gram afgerekend.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
De lessen duren 2,5 uur en een groep bestaat uit 12 cursisten. Regelmatig bespreken wij in de groep diverse technieken of technische uitdagingen. Er is veel uitwisseling en onderling overleg tussen de cursisten.
Een cyclus omvat 16 lessen van 2,5 uur. In September en in Januari starten de nieuwe cursussen. Er worden overdag en in de avond lessen gegeven, met mij zijn er nog 4 andere docenten werkzaam bij VRIJDAG.

Wat willen we nog meer van je weten?

Mijn hobby is blokfluitspelen van sopraan tot basblokfluit. Hier ga ik even vrij om met mijn doelen als mijn cursisten in het edelsmeden.
Mijn tweede hobby is het moes tuinieren. Ook hier is het resultaat niet het belangrijkste maar het ermee bezig zijn en met anderen ervaringen uitwisselen.

Meer info: Bij Vrijdag

vrijdag-2.jpg
vrijdag.jpg

BIJ VRIJDAG
Groningen


Vertel iets over jezelf.
Ik ben Franzis-Paula Maas, en mijn opleiding als edelsmid volgde ik bij een goudsmid in Bochum, Duitsland. Later ook een HBO-opleiding productdesign in Düsseldorf. Na deze studie heb ik een aantal jaren in Koeweit gewoond en gewerkt; een belangrijke ervaring voor de rest van mijn leven.

In de loop der jaren heb ik eigen atelier in Haren (Groningen) opgebouwd, met zowel een eigen collectie als ook werk in opdracht.
Graag wil ik mijn kennis doorgeven en de cursisten enthousiast maken voor mijn mooie vak. Samen nieuwe ideeën en mogelijkheden ontdekken en de ander op weg helpen om zijn of haar eigen fantasie vorm te geven.

Voor wie is deze opleiding / cursus?
De cursus is bedoeld voor hobbyisten.
Als beginnende cursist leer je eerst de basistechnieken: zagen, vijlen, solderen en polijsten. Ook decoratietechnieken als emailleren, etsen, ciseleren en stenen zetten komen aan bod. In het begin oefen je met onedel metaal, na enkele weken kun je met zilver gaan werken.
Gevorderden kunnen meteen aan de slag met edelmetaal.

Op welke manier wordt er les gegeven?
In de werkplaats werken beginners en gevorderden naast elkaar, zodat we elkaar kunnen inspireren. Je wordt door de docent op je eigen niveau begeleid.
Alleen voor de beginners heb ik voor de eerste lessen een vaste opdracht. Hierna bepaal je zelf wat je wil maken, uiteraard met passende advies en begeleiding.

DSC_0740.jpg
Instagram-frame-Estona-6.png

ESTONA TUTORIALS


Vertel iets over jezelf.
Mijn naam is Bregje, ik ben inmiddels de 40 gepasseerd en moeder van drie kinderen. Een aantal jaar geleden kwam het goudsmeden per ongeluk op mijn pad (het volledige verhaal kun je vinden op www.estona.nl) en sindsdien

Voor wie is deze opleiding / cursus?
Voor alle beginnende goudsmeden of mensen die interesse hebben om hobbymatig met goudsmeden aan de slag te gaan.

Op welke manier wordt er les gegeven?
De tutorials en de volledige cursus zijn te vinden op het Estona YouTube kanaal: www.youtube.com/@estona.jewelry.tutorials. Alle videos zijn gratis te bekijken. Heb je toch nog wat extra hulp of ondersteuning nodig, dan is het mogelijk een workshop te boeken in mijn werkplaats.

Vertel iets over de locatie / werkplaats
Je kunt mijn kanaal op YouTube vinden. Nogmaals: via www.youtube.com/@estona.jewelry.tutorials. Mijn werkplaats is gelokaliseerd in het mooie Brabant, nabij de stad Oss. Ons adres is niet goed te bereiken met het openbaar vervoer. In de directe omgeving van mijn werkplaats is het wel mogelijk te overnachten, lunchen of dineren. Je kunt kiezen voor een individuele workshop of als tweetal een workshop volgen. Mijn werkplaats is helaas niet rolstoel toegankelijk, gezien deze gevestigd is op de eerste verdieping. In overleg zou ik wel een workshop op locatie kunnen geven.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Een workshop duurt maximaal drie uur, ongeacht het dagdeel. Dag en tijd is in overleg te bespreken.

Wat willen we nog meer van je weten?
Dat ik…
Echt ontzettend enthousiast ben waar het op smeden aankomt,
Graag creatief bezig ben,
Het mooi vind om net zo lang aan iets te werken tot het wél lukt,
Een verslaving voor gereedschap heb,
Het papierwerk het liefst laat liggen.

aaa1.jpg

Op welke manier wordt er les gegeven?
Je komt één of meerdere dagen in de week. Er zijn 30 lesweken per studiejaar. Instromen kan in september en februari. Naast jouw lesdag(en) heb je nog tijd nodig om thuis te werken. Er wordt van je verwacht dat je ook thuis kunt gaan werken aan je opdrachten. Reken op een gemiddelde studiebelasting van 8 a 10 uur per week Je richt voor jezelf langzaam maar zeker een werkplek in waar je kunt gaan werken aan de opdrachten uit het lesprogramma. De opleiding duurt afhankelijk van jouw leertraject twee tot drie jaar.

De inhoud van het lesprogramma is voor iedereen gelijk. Elke deelnemer kan zelf bepalen wanneer de opdrachten worden ingeleverd. Naast de praktijk- en tekenopdrachten zijn er onderzoeks- en ervaringsopdrachten opgesteld om zo het algemene handelen van een edelsmid en beeldend kunstenaar te optimaliseren. Zo leer je jezelf te profileren als beroepsmatige edelsmid door bijvoorbeeld het ontwerpen van jouw eigen logo en het opzetten van een eigen website.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Een lesdag is van 10.00u tot 15.30u. Om 10.00u start de praktijk, 12.00u een half uur theorie, daarna een lunchpauze en dan weer door naar de praktijk tot 15.30u. Tussendoor worden er waar nodig demonstraties en adviezen gegeven. Er is altijd minstens één docent in het atelier aanwezig.

Wat willen we nog meer van je weten?
De Academie voor Edelsmeden heeft zijn oorsprong in Utrecht, waar het begon met een cursus in 1982. Daarna is de beroepsopleiding vanaf 2006 gestart. In die periode zijn er reeds zo’n 100 edelsmeden afgestudeerd. Meer informatie; kijk op www.academievooredelsmeden.nl

atelier-ben-van-helden.jpg

ACADEMIE VOOR EDELSMEDEN
zeist


Vertel iets over jezelf.
De lessen aan de Academie voor Edelsmeden worden gegeven door de ervaren docenten Ben van Helden en Tobias van Helden. Vader en zoon. Ben zit al 50 jaar in het vak, heeft ook lesgegeven op de vakschool in Schoonhoven. In 2014 is Tobias het team komen versterken en werkt sindsdien als zelfstandig edelsmid en docent.

Voor wie is deze opleiding/cursus?
Op de Academie voor Edelsmeden kun je je ontwikkelen tot zelfstandig goudsmid, edelsmid, beeldend kunstenaar of sieraadontwerper. Vanaf het prille begin tot een professioneel einde. Dit ambacht is vooral een technisch beroep met veel technieken en vaardigheden die je gaat leren en ontwikkelen. Van figuurzagen tot stenen zetten, van ontwerpen tot het maken van een waar meesterstuk als einddoel.

Vertel iets over de locatie en werkplaats
Ons ruime, compleet ingerichte atelier ligt in Zeist; centraal in Nederland en goed bereikbaar. Parkeren is gratis. Er zijn deelnemers uit heel Nederland en de lestijden zijn aangepast om zoveel mogelijk files te vermijden. Openbaar vervoer is er op 8 minuten lopen en er gaan bussen richting Utrecht, Amersfoort of station Driebergen.

56341713_2835615196478982_6990722945471479808_n.jpg
20230512-_CVD9848.jpg

Op welke manier wordt er les gegeven?
Instromen kan het hele jaar door. De lessen zijn op individueel tempo afgestemd. Je werkt elke week in een kleine groep van gemiddeld 6 personen.
Met een “10-rittenkaart” kun je een dagdeel uitkiezen en tien keer komen smeden. Je schrijft in voor wekelijks één dagdeel. Veranderen van dagdeel kan alleen in overleg en als er nog plek is. Afzeggen en lessen doorschuiven kan tot 24 uur voor de les.
Het tempo hangt af van een aantal dingen: hoeveel tijd kun je erin steken? Heb je gevoel voor het werken met metaal? Heb je technisch en ruimtelijk inzicht? Heb je ruimte om ook thuis te werken?
Je kunt je voorstellen dat het onder de knie krijgen van een vak vooral tijd kost; tijd om te ontdekken en tijd om heel veel te doen. Een vakopleiding kost ongeveer 3000 uur om een goede basis te leggen.
Ik verhuur geen werkbanken aan mensen die zelfstandig willen werken.

Hoe ziet een gemiddelde lesdag er uit?
Een les duurt 2,5 uur. Op zaterdag (gemiddeld 3 x per maand) kun je 2 lessen achter elkaar doen. Dus als je niet elke week tijd hebt, of van verder weg komt, dan kun je kiezen voor een intensievere dag.
We beginnen met het bekijken waar je mee verder kunt of wat een goede oefening zou zijn om mee te starten. Ik probeer iedereen één voor één te helpen. De ene keer vergt het iets meer tijd bij de één en de andere keer misschien bij jou. Dus mijn advies is om aan een paar dingen tegelijk te werken. Als je dan even op mij moet wachten, dan kun je vast verder met iets anders.
Koffie en thee zijn aanwezig.

Wat willen we nog meer van je weten?
Ik geef les op maandagochtend, start 10 uur
woensdagochtend start 10 uur
woensdagavond start 19:30 uur
en 3 x per maand op zaterdag start 11 uur en/of 14 uur.
Materiaal, soldeer, zaagjes en edelstenen zijn voor eigen rekening.

Meer info:
WEBSITE

20230512-_CVD9758.jpg
20230512-_CVD9987.jpg

Aletta Teunen


Vertel iets over jezelf.
In 2001 ben ik afgestudeerd aan de Vakschool Edelsmeden. Daarna heb ik altijd zelfstandig gewerkt en een collectie gemaakt. Mijn werk bestaat uit draagbare sieraden, die gebaseerd zijn op een foto / verhaal. Het verhaal dat ik uit luchtfoto’s van Marco van Middelkoop haal, of het persoonlijke verhaal van een klant. Typisch Hollandse dingen die ik terug vind in de geografie, rivieren, dijken, polders, weiland of eiland, maar ook architectuur of industrie die Hollandse aspecten hebben vind ik leuk om te verbeelden in sieraden.
Sinds 2018 heb ik mijn atelier uitgebreid met werkbanken en gereedschap om cursus te kunnen geven. Dat vind ik heel erg leuk om te doen. Elke cursist heeft weer andere ideeën, aanpak en suggesties. Het is geweldig om te zien hoe iemand het solderen onder de knie krijgt en begint te snappen hoe metaal werkt!

Vertel iets over de locatie / werkplaats
Mijn atelier is officieel aan de Laan van Engelswier 13, 3551 XW Utrecht.
Parkeren kan vaak in de Schutstraat (betaald). Gratis parkeren kan in de Bomenbuurt (5 min lopen). Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Fietsen kunnen binnen het hek.

Er is gereedschap om van basismateriaal (gegoten, plaat of octogoon draad/staf) te verwerken tot de maten die je wil toepassen in je ontwerpen. Wals, trekbank, diverse trekijzers, buigapparatuur, diverse tribuletten.
Iedere werkbank heeft zijn eigen soldeerunit en hangmotor.
Mensen die graag willen leren zetten raad ik wel aan om je eigen set frezen en boortjes aan te schaffen.

*De mooie foto's die je hier ziet zijn gemaakt door Carola van Dalen, Studio Bulb.

CEL-ONLINE12.jpeg

Voor wie is deze cursus / opleiding?
Bij CEL kun je laagdrempelig kennis maken, de basis leren, je skills verfijnen tot en met een programma van twee jaar waarbij je werkt naar een eigen collectie.

  • Tweejarig Opleidingsprogramma Je leert techniek, ontwerpen en je collectie maken. Met als doel dat je na twee jaar een professionele collectie presenteert. Je werkt in de professionele, ruime werkplaats van CEL onder begeleiding van verschillende edelsmeden.
    Tijdens de tweejarige opleiding tot edelsmid bij CEL word je uitgedaagd in je techniek, ontwerpvaardigheid en precisie. Als aspirant edelsmid zul je tijdens je opleiding gevraagd worden om steeds kritischer naar je werk te kijken. Je ontvangt feedback en beoordelingen om je steeds een stap verder te brengen. Om de technieken echt te leren krijg je tijdens 10 modules oefeningen, theorie en duidelijke uitleg met als doel jou wegwijs te maken in het vak én zodat je de technieken goed in de vingers krijgt.
    Het einddoel is ook dat je na de twee jaar een zelf ontworpen samenhangende collectie presenteert die goed in elkaar zit, qua marketing en presentatie in een kenmerkende eigen stijl wordt neergezet en technisch gezien professioneel is gemaakt en afgewerkt.
  • Workshops Bij CEL bieden we ook technische workshops in samenwerking met vakspecialisten. Jaarlijks bieden we verschillende specialistische workshops aan bijvoorbeeld Keum Bo, Parels knopen, Emailleren, Zetgereedschap maken. Hiernaast hebben we verschillende workshops voor beginners.
  • Cursussen Bij CEL werk je tijdens de cursus in een groep van maximaal 12 cursisten en word je begeleid door een goudsmid. Je overlegt met de goudsmid over jouw wensen en werkt op je eigen niveau en tempo. In overleg leer je de technieken die je nodig hebt om het vak te leren, jouw sieraden te maken en je vaardigheden te verbeteren. De cursussen zijn 6 tot 12 weken en duren 2,5 uur per les. Startdata zijn september en januari.
  • Celgenoot Je kunt ook CELgenoot worden! Je kunt vrij werken in onze werkplaats, je hebt voldoende ervaring om zelfstandig en veilig in een professionele werkplaats te werken. Je bent welkom om gebruik te maken van alle bij CEL aanwezige gereedschappen en apparatuur.

Wat willen we nog meer van je weten?
Onze werkplaats bevindt zich in de smederij van een monumentale (voormalige) gevangenis, in alle vrijheid smeden wij nu sieraden en plannen voor de toekomst. Bij CEL zijn we namelijk nieuwsgierig en leergierig! We ontmoeten graag vakgenoten en geloven in het samenbrengen van ideeën en kennis. Dus lijkt het jou ook leuk om bij CEL te smeden of mee te werken aan een super tof concept? Dan ben je altijd welkom om langs te komen en kennis te maken!

Meer info: edelsmedenleeuwarden.nl

CEL

in Leeuwarden


Vertel iets over jezelf.
CEL is een initiatief van Sanne Bergsma, opgeleid in Schoonhoven, Birmingham en privéles van collega goudsmeden. Met twaalf jaar ervaring als docent in het mbo startte zij in 2010 als docent edelsmeden bij het lokale centrum voor de kunsten in Leeuwarden. In 2013 begon zij haar eigen edelsmederij SanneS waar ze haar atelier heeft en lessen en workshops ging verzorgen, dit is uitgegroeid naar een werkplaats waar meerdere goudsmeden samenwerken, van startende goudsmid tot gevestigde goud- en zilversmeden.

Vertel iets over de locatie en werkplaats
De Smederij van CEL is gevestigd in de binnenstad van Leeuwarden in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. In de werkplaats van bijna 250 m2 heb je ruime lichte werkplekken om geconcentreerd te kunnen werken.
De werkplaats is uitgerust met professionele apparatuur waaronder polijstmachines, hangmotoren, zandstraalcabine, vlakgraveermachine, draaibank, polijsttrommels, uitgebreide soldeer- en smeltplekken, emailleerovens, walsen en een groot assortiment aan handgereedschappen.

CEL-ONLINE22.jpeg
CEL-ONLINE25.jpeg
vakschool2.jpg

Vertel iets over de locatie en werkplaats

Schoonhoven is van oudsher dé Zilverstad van Nederland. Dit blijkt onder andere door de
aanwezigheid van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Er komen studenten uit het
hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad
een gezellige sfeer. Daarnaast zijn er twee cursuslocatie in het land: Veghel en Arnhem. Op deze locaties kun je de cursus Goudsmeden volgen.

Wat willen we nog meer van je weten?

Wist je dat je in Schoonhoven een introductieworkshop Goudsmeden kan volgen van 1 dagdeel. Tijdens de workshop maak je kennis met de basistechnieken van het goudsmeden. In een dagdeel maak je een zilveren hanger met edelsteen. Je gaat niet met lege handen naar huis! Verder zijn er meeloopdagen en open dagen. En natuurlijk zijn we aanwezig op de Zilverdag
in Schoonhoven op tweede Pinksterdag.
Meer info:
https://www.zadkine.nl/opleidingen/vakschool-schoonhoven

de Vakschool

in Schoonhoven


Op Vakschool Schoonhoven ontdek je de kracht van jouw ambacht. Mooie dingen maken en momenten creëren die het leven verrijken. Dit vraagt om vakmanschap en creativiteit. Daarom stimuleren we je om je eigen talent te ontwikkelen en om kansen te verzilveren.
Ontdek hoe je op jouw manier het ambacht in de praktijk brengt. Als Goud- of Zilversmid werken aan je eigen creaties. Als Juwelier het speciale gevoel creëren voor anderen. Als Uurwerkmaker heel precies sleutelen aan techniek. Of specialiseer je met één van onze vele cursussen. Je ontdekt het in een inspirerende omgeving waar je jezelf kunt zijn.

Je leest alles over de mogelijkheden op deze pagina: KLIK HIER

vakschool.jpg
Untitled.jpg
CEL-ONLINE02.jpeg

Waar leer ik edelsmeden?


Of je nu net start met edelsmeden en je alle technieken nog onder de knie wilt krijgen, of dat je juist al gevorderd bent en je skills nog wilt uitbreiden:

in deze lijst komen er verschillende opleidingen en cursussen aan bod zodat het makkelijker is een keuze te maken.

Waar op te letten.
We hebben meerdere klanten die gespecialiseerd zijn in het lesgeven binnen het vak edelsmeden. Bij het uitkiezen van een les is het vooral belangrijk om hier over na te denken:

  • wat wil je leren?
    Misschien start je net met edelsmeden en wil je de basis leren, of wellicht werk je al als edelsmid en wil je specifieke technieken bijleren.
  • hobby / professioneel
    Vindt je het vooral leuk om iets moois te maken als hobby, of ga je als professional aan de slag?

Voorstellen
In dit blog stellen verschillende docenten zich voor en vertellen ze enthousiast over hun manier van werken.

Veel leesplezier!