Menu

Solderen - Wat nodig?

Wil je meer weten over de verschillende soorten soldeer? Daar hebben we een aparte blog pagina over geschreven. Je komt er via deze LINK

Gieten-Smelten---groep..jpg

**Gieten **

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om een brander te kiezen die een grotere hoeveelheid metaal kan smelten. Daarom wordt er voor dit werk meestal gekozen voor een Sievert met grote kop, the Little Torch of de brander met compressor.
Het is ook mogelijk om het metaal niet met een vlam te verwarmen maar met een smeltoven. Die vindt je HIER
Wanneer je met een vlam verwarmd wordt er meestal gekozen voor een smeltbak die je vasthoud met een smeltbakhouder.
De smeltbak moet altijd eerst een glazuurlaagje krijgen. Dat doe je door borax poeder in het smeltbakje te doen en te verwarmen met de vlam. Pas wanneer het bakje geglazuurd is vul je het gietbakje met het metaal en een beetje smeltpoeder. Bij oud goud is het soms slim om een mespuntje Auropurifax toe te voegen.
Gieten kan in een gietmal, in sepia, in delftse aarde, in water, … er is veel mogelijk. Wanneer je een gietijzer gebruikt is het slim deze iets voor te verwarmen met een vlam.
Via deze link vindt je de benodigheden voor het gieten: LINK

branders-samen.jpg

Branders met gasfles

Wel zwaardere werkstukken kunnen solderen of kunnen gieten en smelten? Ga dan voor een brander met een gasfles. Zoals:

De Sievert branderset. Het voordeel van Sievert is dat er enorm veel soorten koppen op aan te sluiten zijn. Van een kleine spitse kop, naar een mega grote smeltkop. De meest gebruikte combinatie hebben we ook in een standaard set in de aanbieding ( art 243911 )
De Duitse brander. Het voordeel is dat hier ook drie verschillende koppen op te zetten zijn ( er worden er 2 geleverd, 1 grotere los te koop) We zien dat deze brander ook gekozen wordt vanwege het smalle handstuk wat relatief licht is en prettig is om vast te houden. Bij deze set is het nog nodig een drukregelaar aan te schaffen.
De branderset incl compressor. Deze set wordt aangeraden door Bregje van Estona. Het grote voordeel is dat je met deze brander geen koppen hoeft te wisselen. Op het handstuk kun je het gas en lucht los van elkaar stellen zodat je een mooie spitse vlam kunt maken maar ook een grotere hete om het giet en smeltwerk mee te doen. We hebben dit zelf uitgetest. 100 gr zilver ging prima, 150 gram duurde iets langer, en uiteindelijk lukte het ook 200 gram te smelten al zijn we daar wel echt lang mee bezig geweest om het heet genoeg te krijgen.
De mondblaasbrander. Vroeger werd er niet anders gedaan: de zuurstoftoevoer regelen door te blazen. Ook al zijn er tegenwoordig veel modernere alternatieven, deze manier van solderen wordt nog verrassend vaak verkozen boven de rest. Het voordeel: doordat je de luchttoevoer regelt met de mond is er veel controle over de vlam. Wordt het te warm? Je stop met blazen en je vlam is direct veranderd. Het nadeel: Het is even wennen. Zeker in het begin is het oefenen om stabiel te blijven blazen en daar uithoudingsvermogen in te ontwikkelen. De druk voor deze brander is lager dan bij de andere branders dus let op dat je de juiste drukregelaar kiest. We hebben ook een complete set.

The little torch. We zien dat hier vaak voor wordt gekozen voor professionals. Het voordeel is dat je een erg hoge temperatuur kunt bereiken omdat er een hoge concentratie zuurstof bij te pas komt. Zo zijn het kleine kopjes, maar je wel erg veelzijdig mee kunt werken. Het nadeel is dat niet iedereen het fijn vindt om zuurstofflessen in huis te hebben ( check het ook even bij je verzekering ) en dat deze set de duurste is in de aanschaf.

Al deze branders vindt je hier: LINK

Branders


De handbrander
Een veel gebruikte brander is een handbrander. Het voordeel: de lage aanschafprijs, geen grote gasfles. Deze wordt gevuld met kleine flesjes vulling ( Altijd even op z’n kop houden tijdens het vullen) Het nadeel: omdat er een limiet zit aan de grootte van de vlam is het niet mogelijk er zware werkstukken mee te solderen of om er mee te gieten.

De verschillende soorten handbranders:
De kleinere varianten als de Micro Torch Durston & de Blue Flame micro torch zijn erg goed af te stellen tot een klein spits vlammetje waardoor het ideaal is om te gebruiken voor fijn werk zoals oogjes en kettingwerk.
De Sievert handbrander en de Handbrander Durston hebben een grotere vlam waardoor die vaak gekozen worden als er juist wat grotere werkstukken mee gemaakt mogen worden.
De Durston Cyclone is speciaal gemaakt voor het uitgloeien
Alle handbranders vindt je HIER
Vergeet niet om gasvulling aan te schaffen wanneer je een handbrander besteld.

handbranders.jpg